جنگ ژاپن و روسیه
جنگ ژاپن و روسیه برمیگرده به سالها قبل.
وقتی امپراتوری چین رو به افول رفته بود، رقابت شدیدی بین ژاپن و روسیه برای تسلط به شرق آسیا شکل گرفته بود. این درگیری، جنگهای خونینی رو به وجود آورد. این جنگ (جنگ ژاپن و روسیه) اولین جنگ قرن بیستم بود – که در اون ژاپن پیروز شد – و باعث شد هم یه قدرت نظامی و هم یه قدرت اقتصادی جدیدی در شرق آسیا به وجود بیاد.
آغاز تهاجم ژاپنیها

8 فوریه 1904 ارتش ژاپن با حمایت کارگرهای چینی، در «چِمِلپو»، نیروهاش رو تو جزیرۀ کره پیاده کرد. تو همون موقع، نیروی دریایی ژاپن یه حملۀ غافلگیرانه رو به پایگاههای روسیه در «پورت آرتور» انجام داد.
این پایگاه که تو شبهجزیرۀ لیائودونگ بود، تهدیدی برای افکار قدرتطلبانۀ ژاپنیها بود (این جزیره تو سال 1898 توسط روسها اشغال شده بود).
تا ماه آوریل، سه لشکر ارتش ژاپن در ساحل کره پیاده شده بودن و به سمت شمال حرکت کردن.
تو ماه مِی، ژاپنیها یه جنگ بدون توقف رو تو رودخانۀ «یالو» شروع کردن و تونستن نیرهای روسی رو شکست بدن. بعد از اون بود که نیروهای ژاپنی از مرز گذشتن و وارد «منچوری» شدن.
پیش بهسوی پورت آرتور

بعد از این پیروزی، ژاپن نیروهاش رو تو شبهجزیرۀ «لیائودونگ» پیاده کرد. ژاپنیها وقتی به مواضع و استحکامات نیروهای روسی رسیدن، شروع کردن به کندن خندق در اطراف پورت آرتور. در همین حال، یه حملاتی رو انجام دادن که تلفات زیادی هم داشت.
تا ماه آگوست، ارتش ژاپن از سمت خشکی هم وارد شد و حلقۀ محاصرۀ پورت آرتور رو کامل کرد. از سمت آب هم نیروهای دریایی ژاپن بندر رو مسدود کردن. ژاپنیها با خودشون چند سری توپخانۀ سنگین رو آورده بودن تا مواضع و استحکامات روسی رو در هم بکوبن.
تو ماه دسامبر، بعد از یه درگیری طولانی و با تلفات زیاد، نیروهای ژاپنی یه تپه 203 متری و مهم، از نظر استراتژیک رو تسخیر کردن.
فقط تو آخرین حمله این درگیری مرگبار 8 هزار ژاپنی کشته شدن. با تسخیر این تپه، ژاپنیها به روسها اشراف پیدا کردن. با این اتفاق، ناوگان دریایی روسها تو تلۀ ژاپنیها گیر کردن و ژاپنیها با بمباران این ناوگان، بهجز یه رزمناو، بقیۀ کشتیها رو غرق کردن.
با اینکه تلفات ژاپنیها تو درگیری زیاد بود، ولی وقتی ناوگان روسیه از بین رفت، نیروهای روسی انگیزۀ جنگیدن رو از دست دادن. همین اتفاق باعث شد تا سرلشکر «آناتولی استیسِل»، پورت آرتور رو به ژاپنیها تسلیم کنه.
نابودی ارتش روسیه

با سقوط پورت آرتور، ارتش ژاپن بهسمت شمال رفت. اونا قصد داشتن تا با نیروهای روسیه تو موکدن درگیر بشن. این درگیری شکل گرفت و در آخرین حمله که سر یه جبهه 140 کیلومتری بود، ژاپنیها کمکم خطوط روسها رو محاصره کردن.
روسها توان مقابله نداشتن و سلاحها و تدارکاتشون رو تسلیم کردن. با این کار، نبرد خیلی سریع به یه تارومار تمامعیار تبدیل شد!
آخرین امید روسها به ناوگان دریاییشون تو دریای «بالتیک» کره بود. بعد از 6 ماه سفر دریایی، رزمناوهاشون به دریای جنوب چین رسیدن. اونها برای اینکه شناسایی نشن، شب حرکت میکردن؛ ولی ژاپنیها پیداشون کردن و مخفیانه به پیامهاشون گوش میکردن.
در 28 می 1905 بعد از شناسایی شدن ناوگان روسی توسط نیروی دریای ژاپن، رزمناوهای قدرتمند ژاپنی تو آبراه باریک «تسوشیما» ناوگان دریایی روسها رو در هم کوبیدن.
بعد از این اتفاق بود که مذاکرات صلح با میانجیگری روزولت، رئیسجمهور آمریکا، شروع شد. این صلح بعد از 2 سال جنگ انجام شد. روسها تحقیر شدن، ولی ژاپن جاهطلبیش رو تا سالها بعد ادامه داد.